söndag 21 februari 2016

Alltså agilityfolk! Vilken soppa!!

Trots att jag misstänker att agilityfolket är såååå less (och besvikna) på soppan så faller jag för frestelsen att skriva några ord om diskussionen som har pågått i ett par dagar i sociala medier. Okej, så kortfattat som jag möjligtvis kan...

Bakgrund (all fakta är typ hörsägen, har ej dubbelkollat själv utan bara läst i Fb-kommentarer):

 Det är regelrevidering på gång.
    Det har varit två remissomgångar, vilka har blivit utskickade till landets alla "agilityklubbar" av alla de slag (man har t o m efterlyst fungerande mailadresser på Fb till klubbar där mailen har studsat tillbaka).

 Svenska Agilityklubben har även skickat ut en enkät, en typ folkomröstning, till dess medlemmar angående storleksklasserna, där förslaget om fem klasser vinner med en knapp majoritet.
 Efter den andra remissomgången, där "enbart" hälften svarade, med andra ord: man tyder detta - förstås - med att de flesta är nöjda, så skickar Svenska Agilityklubben in förslaget till SKK för klubbning.

En nöjd liten kille.

En inte så nöjd liten kille. (som vaknade upp när grinden redan var stängd)


Frid och fröjd... Nä!! NU - sent om sider - vaknar några som vill ha tre storleksklasser till!! Och vad gör dom?
 Jo, det geniala (not) att starta upp en hemlig (!) Fb-sida för att typ bakom ryggen på Svenska Agilityklubben samla in namnunderskrifter/en protestlista med avsikten att skicka in direkt till SKK

Ja, redan här gör ju "5-klassers-protestarna" sig själva en hiskelig stor björntjänst; hela ideén med en protestlista är ju att man vill ha så många namnunderskrifter som möjligt - då borde man väl för sjutton gå ut i offentligheten och lobba för sitt tyckande och tro.
    Nä, då! Istället så blir man så där lite i smyg inbjuden av Fb-vänner till "hemliga gruppen". Väl inne i gruppen blir man ombedd att läsa det fastnålade dokumentet (det som sen ska skickas till SKK) och att sen skriva på (skriva sitt namn i kommentarsrutan). Man får inte ställa några följdfrågor: Take it or leave it, alltså. Så här står det i "hemliga gruppen":

"Förtydligande: Detta är inte ett diskussionsforum. Endast en namninsamling för alla oss som inte vill ha fem storlekar i framtiden. Vi har även poängterat att majoriteten ser att vi sänker hinderhöjden för dagens storleksindelning.
Vi kommer att ta bort alla diskussionskommentarer och hänvisar till andra forum eller kanske sin egna tidslinje. Givetvis får man skriva en egen kommentar som typ att man t.ex. önskar lägre hinder.
Har man frågor om dokumentet kan man gärna PMa mig men jag kör ingenövertalningskampanj för tre storlekar utan alla får tycka det dom tycker
:) "

Lite längre ned bland kommentarerna står:
"Hej Alla!
Om ni vill skriva på men inte gjort det ännu så gör det gärna. :)

All info hittar ni i det fastnålade inlägget och i bifogat dokument.
Har ni frågor PMa mig!


Känner ni fler som vill skriva under så lägg till dom i gruppen så godkänns dom. Jag godkänner enbart dom som är tillagda av någon som skrivit under - detta enbart för att det inte ska komma in massa människor som ifrågasätter vad vi tycker. Det får dom göra på andra forum. :)

Ni som hamnat i denna grupp men inte håller med får gärna lämna gruppen."

 Okej, jag förstår tanken, men nej... Det funkar inte! Självklart kommer "Den hemliga gruppen" att läcka ut - och det kommer bli ett ramaskri - för är det nåt folk inte gillar så är det när andra går en bakom ryggen. Visste man inte bättre så skulle man kunna fantisera ihop att gruppen ärn slags konspirations- och/eller kupperiförsök (sic) mot just Svenska Agilityklubben... och att de som skrivit under har blivit förda bakom ljuset.
   Ja, ramaskri blev det! Minst sagt!

Själv så tycker jag att "Den hemliga gruppen" mest kan liknas med nån sekt... Man får inte ifrågasätta, alltså ställa följdfrågor, bara hålla tyst och skriva under. Lyda admin blint - annars blir du utkastad. Eller som admin så fint skriver: "... ber vi er lämna gruppen.". ;)
 Enligt hörsägen har flera blivit utkastade för att de ställde följdfrågor och andra slängdes ut - utan att de hade kommenterat nånting alls? Nä, sektvarning, säger jag. :) (bäst att lägga till en liten smiley)



 
Visst, Svenska Agilityklubben skulle säkert kunnat skött saken ännu bättre. Tänker då framför allt på folkomröstningsenkäten där alternativen kunnat varit tydligare/bättre.

 




Nu mina tankar om just folkomröstning...
   Det är ett sabla gissel!! :) För folk har en böjelse att rösta med hjärtat - inte hjärnan. De allra flesta orkar inte riktigt heller att sätta sig in i sakfrågan - och de har kanske inte heller riktigt möjligheten att göra så.
    Vet ni förresten om att det var en folkomröstning om huruvida vi skulle ha högertrafik eller inte - och inte-alternativet vann!! Titta nu ut på en väg eller gata, är det höger- eller vänstertrafik därute? Ångrar du på nåt vis att den dåvarande regeringen (efter ett antal år) gick precis tvärt emot vad den svenska majoriteten tyckte. Ja, för det är ju nu högertrafik. Det märkte du väl när du tittade ut genom fönstret?

Varför de röstade för att bibehålla vänstertrafiken?
 Tja.. jag antar för att man inte riktigt satte sig in i frågan, för att man är orolig för det okända, det gamla välkända känns tryggare, "så har vi ju alltid gjort och det har gått så bra så..." (nej, vi hade faktiskt högertrafik i automobil-"trafikens" begynnelse, och enligt Trafikverkets hemsida så sänktes trafikolyckorna markant efter att vi slutligen fick högertrafik) - och så har vi förstås dom som röstade emot högertrafik på grund av omkostnaderna för själva omläggningen (som i och för sig enbart var en engångskostnad).

Tillbaka till agilitytjafset...
   Det skapades en omröstningstråd i en av de stora Fb-agilitysidorna (som faktiskt också är hemlig, men av skälet att slippa spamflöde). Jag är övertygad om att flera av de som nu röstade för 5-storleksalternativet klickade i sin röst i ren vrede över hur "det hemliga 3-storleksgänget" har skött saken. Alltså, de röstade med hjärtat (i skrivande stund står det: 5-storlekar v.s 3-storlekar 271 - 160). Jag var själv nära att göra så, men väntade med mitt klick till efter jag läst alla argument för och emot. Just det! Det är väl så man bör göra...

Ensam på en liten sten kan göra sig hörd.


Vill du förändra något? Gå då med i Svenska Agilityklubben (alltså i det här fallet). Gå ut i offentligheten och argumentera för din sak. Var beredd på följd/motfrågor!! Det är ingen häxjakt! Man vill bara förstå hur du menar och tänker. Argumentera! Var saklig. Lämna hjärtat hemma under huvudkudden. Har du inte tillräckligt vinnande argument? Gå hem och fundera ut flera (eller ge upp). Följd-/motfrågor är inte personliga - det är enbart sakfrågor. Inget annat! Dina vänner/medmänniskor tycker om dig ändå.

Vad du absolut inte gör är att sitta tyst och vänta i minst ett år (de olika remissomgångarnas tid) - och sen när den demokratiska processen är färdig protestera i en hemlig grupp! Tala om att göra sig själv en gigantisk stor björntjänst!!

Okej, vad tycker jag? I sakfrågan, alltså. ;) 
    Eftersom jag inte ännu (!) är medlem i Svenska Agilityklubben (anmälde mig dock för några veckor sen, väntar fortfarande på inbetalningskortet*), så kunde jag förstås inte sätta mig in i omröstningsenkäten. Nä, för är man inte medlem får man liksom skylla sig själv. Just det, ja!!

Jag har dock nu - tack vare denna agilitysoppa - satt mig in i sakfrågan genom alla Fb-kommentarer och jag tror mest på... fem storleksklasser, därför att:

  • Det går inte att få till mångfalden annars. Alltså de allra minsta hundarna (i small och i large) bör ju också kunna få vara med utan att behöva hoppa överdrivet högt. Om man bara enkelt sänker hopphöjden i de tre befintliga storleksklasserna, så blir hopphöjden för de med högre mankhöjd i respektive storleksklass ingen höjd alls att skutta över, typ. Nej, det blir inget bra! För att få till "humana" hopphöjder till - de flesta (!) av - de olika hundstorlekarna så är nog (!) fem storleksklasser det bättre alternativet. En del hundar i nuvarande mediumklass, de med mankhöjd mellan 43-45cm blir dock largehundar, och - tyvärr - därmed tvungna att skutta högre än nu. 

  • Tre-storleksförespråkarna tror att det kommer bli större arrangörsproblem med fem storleksklasser, men dessa argument har blivit jämnade platt med marken.

  • Och så har vi förstås norrlandsproblematiken där klasserna redan nu (tydligen) är ganska små. Med fem storleksklasser blir dom ju ännu mindre. Hur kul är det, liksom?! Nej, det är förstås inte så roligt, men... av två onda ting, så...  och som en kommentarskrivare föreslog: Slå själv ihop två storleksgruppers resultat så känns det bättre - för din egen vinnarskalles skull. (Förhoppningsvis kommer tävlingsdeltagande öka med fem storleksklasser. Eller så får vi alla flytta upp till Norrland! Det är ju så vackert där med fjäll och sånt och våfflor med hjortronsylt. Hade det inte varit för snön och mörkret, så... ;) )

  • Och så har vi det här med pinnarna... Alltså uppflyttningspinnar, inte träpinnar. "Nu blir det ju färre pinnar att erövra när klasserna blir mindre!!". Nej! Det blir faktiskt precis tvärtom. (uppflyttningspinnar delas ut procentuellt av startfältet och avrundas uppåt) "Hm? Men det känns svårare. Så det så!!", muttras det. 

Att läsa kommentarer angående mindre startfält i respektive klass är faktiskt lite småkomiskt... En del säger: "Men då måste man ju vinna för att erövra pinne! Det känns ju typ omöjligt! Inget kul alls!!" och andra säger: "Att vinna över ett litet startfält känns ju hur enkelt som helst, ju... Hur kul är det på en skala?!! Inget kul alls, alltså!!" Ja, ja.. två sidor/tänk på samma mynt; hur ska dessa två kunna enas? :)

Förhopp(!)ningsvis med fem storleksklasser blir det fler som ställer upp att tävla när hopphöjderna blir mer hoppvänliga för framför allt de mindre hundraserna. Enligt kommentarskrivare ökade tävlingsdeltagandet när vi gick från två storleksklasser till nuvarande tre. Självklart vet man väl inte om det framför allt berodde på storleksindelningen.

Med fem storleksklasser finns det förstås även frågetecken och nackdelar, ex: internationella tävlingar (som ju har annan storleksindelning), nationella lagtävlingar (måste skapas nya lag?) och krångel (?) med att då ska väl hunden mätas om igen?

Dogfight!!


Jo, jag glömde! (Eh? Var det inte jag som skrev i början att jag skulle fatta mig kort?)
    Ja, en liten lustig detalj är ju att "Nej-sidan" inte riktigt talar om vad de vill. Vilka hopphöjder vill de egentligen ha? Och folk skriver under bara så där. Ja, förstås! De vill inte - det är bara det de är säkra på. Duh!! ;) 

Om nån skulle vilja fördjupa sig mer i denna agilitysoppa, så länkar jag till två hemsidor som står på varsin sida om soppskålen: Ja-sidan och Nej-sidan. Nej-sidan har (i mitt tycke) fler brister i sin "bevisföring" än Ja-sidan. Fast å andra sidan "Nej:arna" är ju bara intresserade av att säga just "Nej!". ;) (ja, jag retas)

Okej, då! Jag ska vara rättvis och förtydliga att det "Nej:arna" mest oponerar sig mot är (väl?) Svenska Agilityklubbens remissförfarande, men... nä. Protesten avslås (av mig alltså), man har haft all tid i världen och möjligheten att få sin röst hörd.
    Kan dock förstå bitterheten över att förlora med knapp marginal.. Ja, att komma tvåa är att vara den förste/störste förloraren. (Visst var det väl Jimmy Connors som sa dom bevingande orden?)

Det ska bli intressant att se hur det här kommer att sluta. 

Är grinden redan tillbommad och stängd?


* Ett antal dagar efter jag skrev detta inlägg så öppnade jag brevet från SKK, som jag var övertygad om att det var SKK-medlemsförnyelse, men det var ju inte det - utan inbetalningskortet för medlemskap i Svenska Agilityklubben, ju! *shame on me*

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar