lördag 13 april 2019

Jodå, man kan diska sig även i freestyle... :)

Men hörrni! Jag har ju inte berättat hur det gick på den där freestyle-tävlingen förra helgen...


Stillbilder är bättre än film! 😊😎 Vill ni veta varför, scrolla ned till filmsnutten och kolla... eller låt bli, förresten. 😊 Foto: Whamp photo.


Ni som är erfarna hundtävlare vet att en extra svårighet med tävlandet med just hund är alla störningar som uppenbarar sig på tävlingen. Jag menar, hunden kan  alla rörelser/moment därhemma, men när man ska visa upp det på tävling så... funkar ingenting, eller i alla fall inte lika bra som på hemmaplan.
   Fenomenet är fullt förståeligt; det är massor med spännande syn- och luktintryck samt att matte/husse "kanske" 😏 plötsligt (!) uppför sig "lite" 😉 märkligt. De finns människor som visst är nervösa och spända inför tävling... har jag hört. 😊
  Själv är jag faktiskt inte direkt nervös, men visst finns det en viss anspänning när man traskar in på planen inför domares kritiska ögon samt nyfiken publik. Fast det är kul. Jag bara längtar att få komma in på banan.
   Att jag längtar att få komma in på tävlingsbanan är inte enbart för att det är skoj att utföra det man nu ska göra på just den tävlingen, utan mycket för att där ute på banan finns det gott om utrymme, ingen trängsel; man får lite andrum, liksom. Ja, faktiskt!


I och med man är väl medveten om hur känsliga hundar kan vara med olika störningar så tränade vi på lite olika platser (när andan föll på). Jag har ju nämnt i tidigare blogginlägg när vi t ex tränade mitt i en tom fårhage full med läckert fårbajs samt viltdoft runt snåren.
De här två bilderna är från när vi tränade på jobbets lastgård med folk, bilar och tåg som passerade förbi.

En förutsättning att hunden gör som man vill är att man själv vet vad man vill...

Gissa vad bilden här nedanför föreställer..! Ledtråd: Kolla in de två ljusa punkterna i cirkeln.
Det är väl helt uppenbart att det är en förundrad Zafir som sitter och iakttar sin matte torrgå freestyleprogrammet iklädd pannlampa - klockan. 01.50 på natten - nere på gårdsplanen.

Freestyledans mitt i natten i pannlampans sken.

I och med att jag själv hade svårt att komma ihåg vilken ordning freestylerörelserna skulle komma så tränade jag mig själv otaliga gånger. Som sagt, om inte ens jag själv vet, hur ska då hunden veta?!
   Efter att ha nött och torrgått (alltså utan hund) så satt det, och då fick Zafir komma och dansa med mig. Det hade han absolut inget emot. 😊

Fast sen ville han in..
"Nä, nu vill jag in och sova..", visade Zafir efteråt.

För att Zafir skulle känna sig extra taggad på själva tävlingsdagen så fick han inte träna nån freestyle alls på dagen innan tävlingen. Han tycker ju freestyleträningen är urskoj, men han kan bli trött i huvudet. Däremot så tragglade jag själv programmet så att jag visste att det satt.


Zafir i bilen innan hemfärd.

Jo, tävlingen var ju i Haningehallen där Pingu och jag tävlade cirka ett år tidigare. Haha! Då svor jag att aldrig mer sätta min fot i denna trånga hundhall. Ja, ja, så gick det med det löftet. 😉
    Och den här gången var jag beredd på de där förrädiska "trösklarna" i hunddagiset boxar där man fick ha sina hundburar etc. Jag stod inte på huvudet eller ramlade huvudstupa rakt i famnen på andra tävlande en endaste gång! 😊 (Se blogginlägg från förr.)
   Jag var ganska glad över att det var Zafir som tävlade denna gång, och inte Pingu som ju hade issues mot att främmande hundar kom för nära. Det är väääldigt trångt i hallen.

Vill betona att freestylefolk är ett riktigt trevligt släkte!! Och arrangörerna gjorde allt de kunde för att alla skulle trivas och lyckas.

   Jag hade ju strul med min musik. Det är en snutt ur Mike Oldfields mästerverk (!) Tubular Bells. Alltså, låten/musikstycket är cirka 25 minuter långt, den cirka 1.30 korta musiksnutten är 21.40 in i stycket, och man måste "spooooola fraaaaam" länge.
    Jag hade ju hoppats att de hade en vettig CD-spelare där man kunde trycka faaast forward med betoning på fast, men tyvärr.
   Som back-up hade jag låten i mobilen (som är lättare att "drasöka" i låten).. och där fick vi väl alla typ hjärnsläpp, inkluderat mig själv. *suck*
    Om man använde mobil så skulle man av nån anledning då använda bluetooth, vilket inte funkade. Jag har själv aldrig någonsin använt det. Då gick snäll och jättehjälpsam funktionär och hämtade sin bärbara gigantiska CD-maskin utefrån bilen.. fast den hade inte heller nån fast forward-funktion.
   Vi fick till slut till det, med stor hjälp av trevliga och hjälpsamma funktionärer. Fast efteråt så slog det mig - och jag grämde mig så - varför inte bara använda usb-sladden mellan mobilen och deras stationära musikanläggning? Duh? Det hade ju varit enklast. Musikanläggningen hade ju usb-uttag. Så dumt!!

Men till saken, hur gick själva freestyletävlandet..?


Så här skrev (typ) jag på Fb när vi kom hem:

Jodå! Man kan diska dig även i freestyle... 😊

Zafir debuterade på freestyletävling idag.. och Disk-Zafir, som har på sin "meritlista" 65 agilitydiskar av 66 starter, äntrar freestyletävlingsområdet... samt upptäcker (i kontinuerlig ordning):

"Wow! Kafeteria med massor med fikabröd!!" (matte säger: Nej, låt bli!).

"Wow! Här finns ett helt bord FULL med hundmat och -godis!!" (matte säger: Gå genast ner från prisbordet!!).

"Wow!! Här står en agilitygunga i hörnet! Den ska jag upp på!!" (i uppvärmningsfållan, matte säger: Nej och håller hårt tillbaka med kopplet).

"Wow!! Här finns en massa agilitytunnlar!! Var är ingångarna? Det går ju inte när dom är ihoptryckta på den där hyllan, ju! Va´ dumt!" (i startfållan, matte försöker förgäves få kontakt med sin jycke) och till slut...

"Wow!! Vad med folk som tittar på. Men titta!! Därborta i hörnet står ju agility-däcket!! Nämen titta!! Det är fönster här! Man kan titta ut! *sätter sig och kliar sig en stund* Titta! Det sitter folk vid bordet och glor på oss och skriver saker... Undrar vad de skriver...?" 😊😊

Men jag måste säga att freestylemänniskor är ett trevligt folk! 😊 Spontana trevliga kommentarer efter vårt fiaskouppvisning från helt okända medtävlande samt den ena domarens kommentar i protokollet:

"Disk pga hund utanför planen. Du jobbar på bra o peppar! Ni har en glädje mellan er. :) Snyggt backande runt dig!"

(Den andra domaren var lite mer kort i tonen.😏 )


Vill ni se Zafirs freestyledebut i filmformat? Varsågod, och håll till godo! Jag bjuder på den! 😊😊

Tack Ann-Marie Pettersson för filmen!!😊


När jag kom hem så bara måååste jag revanschköra och filma det för att visa hur det egentligen var tänkt. Det blev två tagningar... sen gav vi båda upp. 😊




Det var en fotograf från Whamp Photo där på tävlingen, kolla vilka fina bilder det blev!!

Den som påstod att en bild säger mer än ord.. har kanske rätt, men en bild kan även ljuga så in i norden!! 😊😊
    Filmer visar dock sanningen mer. Äh! Skit i det. Kolla bilderna istället. Vi hade ändå ganska kul båda två - fast på lite olika sätt. 😊

Alltså, zick-zack fråmåt mellan benen är inte ens med i vårt program. Ren improvisation och i desperat försök att få till nåt i alla fall.
Stillbilder är bättre än film! 😊😎  Foto: Whamp photo.

Måste säga att jag var revanschsugen efteråt. Jag veeet ju att han kan! Synd att det inte är så många tävlingar i närheten, men... det är en i Uppsala senare i vår... Hm? Utomhus..? Hm? Den krockar inte heller med agilitytävling.. Hm? Är dum om jag inte passar på.. Hm? Jo, vi gjör´t!!
   Har man gjort bort sig en gång (eh?) kan man göra det fler gånger. 😊




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar